camera curata, costume, re-utilizabile, reutilizabile, unica folosinta -

In camera curata: Costume de unica folosinta sau re-utilizabile?

Si eu, ca oricine altcineva, cand mi-am pus problema "modei" in camera curata am stat mult in dubii: care o fi varianta cea mai buna, costume re-utilizabile sau de unica folosinta? Care este varianta cea mai comoda, care este varianta cea mai economica?

Exemplu costum de unica folosinta

In acest moment am 10 intrebari cu raspunsuri grele, care imi dau de gandit...

1. Procesele din camera curata sunt validate?

2. Procesele sunt complet documentate?

3. Costumele re-utilizabile au trasabilitate? (de cate ori au fost spalate, care este limita de spalari si pe ce baze a fost ea stabilita...?)

4. Se verifica dupa fiecare spalare/curatare aceste costume cu privire la particulele eliberate?

5. Care agenti de curatare se folosesc si ce efecte au ei asupra costumelor?

6. Cum se usuca aceste costume? Unde se spala? Ar trebui amenajate camere curate pentru aceste operatiuni?

7. Este nevoie de protectie aditionala a personalului impotriva produselor cu care se lucreaza?

8. Care este costul general pentru fiecare costum cand este spalat? (bineinteles, luand in calcul deprecierea lui, costul detergentilor si a spatiului de uscare, costul electricitatii, costul cumpararii masinilor de spalat speciale si mentenanta lor, munca implicata si personalul care face toate aceste operatiuni etc.)

9. Cate costume trebuiesc cumparate? Pentru o utilizare normala a camerei curate ar cam trebui cel putin 3 costume pentru fiecare utilizator... unul pe raft, unul in uz si unul in procesul de curatare. Nimeni nu amenajeaza o camera curata daca nu are nevoie de ea si nimic nu este mai frustrant decat sa stai pe-afara asteptand sa iti vina costumul sa poti intra in camera curata.

10. Se verifica aparitia uzurii? Daca da atunci pe ce criterii se stabileste daca un costum este uzat si trebuie schimbat?

Deja cred ca se poate deduce raspunsul meu. Daca procesele din camera curata sunt validate si complet documentate inseamna ca utilizatorul face eforturi considerabile - si permanente! - ca sa aiba toate aceste informatii cu privire la costumele pentru camera curata si curatarea lor, verifica fiecare costum dupa urme de uzura si cantitatea de particule eliberata, are un proces permanent de curatare in functiune etc.

Mi se pare o munca foarte grea si laborioasa care consuma resurse importante.

Pe de alta parte avem costumele de unica folosinta, care se cumpara ca atare! Deodata toata munca laborioasa este pasata altcuiva- producatorului si furnizorului. Acestia trebuie sa faca toata aceasta munca si sa detina documentele necesare. 

Cu costumele de unica folosinta utilizatorul are mai multa flexibilitate, acestea sunt intotdeauna curate (sunt testate la eliberarea de particule si incarcatura biologica), stocul disponibil este usor de urmarit.

De exemplu costumele noastre de unica folosinta sunt validate ca fiind sterile. De exemplu un costum re-utilizabil este validat (cu documentatia aferenta) ca fiind steril dupa fiecare curatare sau este doar autoclavat la 121 sau 134 de grade si se presupune ca este steril?  Adica s-au facut studii cu privire la trasabilitate, sterilitate, perioada de valabilitate a sterilitatii, eliberarea de particule? Sigur ca este nevoie de toate aceste lucruri, altfel nu poti avea documentatia necesara unui proces cu adevarat validat... Oare cum arata documentatia si oare care este efortul facut de personalul insarcinat sa faca toate documentele cu privire la urmarirea fiecarui costum (de cate ori a fost folosit, spalat/curatat, testat si inspectat pentru urme de uzura, autoclavat sau iradiat gama)? Oare exista posibilitatea sa faci toate aceste proceduri si documente si sa apara totusi greseli care pot fi gasite la audit?

Nu ar fi o surpriza sa ne dam seama ca utilizarea de costume de unica folosinta aduce beneficii majore - ne vedem de treaba in camera curata executand procese cu valoare adaugata mare, nu pierdem timpul cu procese administrative.  

In concluzie consider ca in camera curata folosirea de costume de unica folosinta aduce beneficii majore:

-  procedura de controlul calitatii costumelor si documentele aferente cad in sarcina producatorului/furnizorului

- nu mai este nevoie de alocarea de timp, bani si personal pentru procesele administrative legate de curatarea costumelor

- avem intotdeauna un produs trecut printr-un proces validat complet

- personalul utilizator nu poate comite erori de mentenanta, inspectia pentru urme de uzura este inutila etc.

- sterilitatea este asigurata dincolo de orice urma de indoiala 

Pentru oricare din cele 10 intrebari de mai sus la care nu ai un raspuns multumitor pentru procesele din camera ta curata... costumele de unica folosinta constituie singurul raspuns posibil.

Totusi trebuie sa recunoastem ca atunci cand procesele nu sunt atat de pretentioase, cand procedurile de mentenanta sunt puse bine la punct... costumele reutilizabile devin varianta cea mai avantajoasa.

In concluzie fiecare utilizator poate decide pe ce da banii: pe costume de unica folosinta sau pe costume reutilizabile cu alocare de buget si pentru mentenanta acestora (spalare, uscare, schimbare dupa un anume prag de uzura etc.).