Posibile riscuri in Camera Curata

Mentinerea gradului inalt de securitate si curatenie nu este un lucru usor, oricand pot aparea situatii neprevazute care contamineaza camera curata.

Avem mai jos cateva exemple:

- Ajustarea scaunului - este foarte simplu sa pui mana sub scaun (cu manusa sterila) sa ajustezi inaltimea, uitand faptul ca astfel manusa se contamineaza de la miscarea cilindrului scaunului.

- Gauri in filtrele HEPA - chiar se poate intampla ca personalul care administreaza camera curata sa loveasca fara intentie in filtrele HEPA din tavan daca acestea nu sunt protejate.

- Sticky Mats - exista peste tot Sticky Mats, insa uneori ele sunt prea lipicioase (nu si cele comercializate de noi! 😎).

Sticky MatsExista oricand posibilitatea ca un operator care calca pe un sticky mat prea lipicios sa se dezechilibreze - se poate rani, poate distruge obiectele pe care le are in maini etc. Pe de alta parte daca un astfel de Sticky Mat este prea mic exista riscul ca operatorul sa nu reuseasca sa calce cu ambele picioare... Si atunci care mai este rolul unui Sticky mat?

- Prizele si intrerupatoarele electrice - acestea trebuie sa fie sigilate in mod corect, altfel nu ar fi o supriza prea mare sa apara vizitatori ne-invitati. Nu este chiar iesit din comun ca unele insecte sa ajuga in camera curata prin canalele electrice. 

- Masti de fata utilizate necorespunzator - contaminarea poate aparea inclusiv la purtarea pe dos a mastii de fata, de aceea trebuie stiut care este fata si care este spatele

- Imbracarea necorespunzatoare - personalul poate ca nu este instruit suficient cu privire la modul in care se imbraca costumele pentru cleanroom. La imbracare... manecile ating de exemplu pardoseala? Daca da atunci particulele de pe jos se pot atasa si pot ajunge astfel in camera curata. Cu atat mai mult trebuie avut grija intr-o camera curata sterila.

- Usi duble / porturi de transfer - astfel de usi sau porturi de transfer ar trebui utilizate la introducerea sau scoaterea oricaror materiale din camera curata. Usile duble ar fi de asemenea necesare chiar si in timpul amenajarii cand este necesara introducerea de echipamente.

- Pardoseala - Ce fel de pardoseala avem in camera curata? Intr-un mediu care necesita protectie ESD cu pardoseala de vinil atunci avem nevoie sa punem la impamantare toate echipamentele cand se folosesc carucioare ESD, scaune ESD sau botosei ESD

- Telefoane mobile - Daca este necesara utilizarea telefoanelor mobile in camera curata acestea nu ar trebui sa se afle in afara costumelor de protectie prinse in cleme sau in buzunare. Acestea pot cadea. Pentru acestea exista borsete speciale.